Palestina: Media er vitne som ikke vil se

54
Palestina: Media er vitne som ikke vil se ACwAAAAAAQABAAACADs

En stor stillhet rammet den norske pressen i går morges. Men norske borgere med palestinsk bakgrunn, og mange flere har ventet på det som skjedde på Jerusalemdagen . Ut på dagen begynte norske medier å sende «breaking news», da palestinere ikke lengre var de eneste ofrene.


Hva er Jerusalemdagen?

På Jerusalemdagen feirer Israel jubileet for sin kontroll over Øst-Jerusalem i juni 1967. Denne dagen kalles også “dagen for foreningen av Jerusalem.” På årsdagen stormer bosettere gamlebyen fra Damaskusporten, med mål om å nå Al-Aqsa-moskeen. Året 2017 registrerte det høyeste antallet bosettere som stormet Al-Aqsa, da 1000 av dem kom inn i den hellige moskéen. Bosettere kunne ikke  feire i fjor på grunn av Corona-pandemien. Dette årets hendelser kom ikke bare etter et fravær på to år, men dessuten etter sterkt israelsk etnisk rensende atferd i Al-Aqsa-moskeen og Sheikh Jarrah-nabolaget.

 Sammenstøt foregår ofte mellom palestinere og bosettere ved Bab al-Amud (Damaskusporten). Okkupasjonsstyrkene legger til rette for at bosetterne får tilgang til Al Aqsa, og tvinger butikkinnehavere i de palestinske markedene til å stenge.

Før vi snakker om hva skjedde i løpet av Jerusalemdagen i går, er det viktig å vite om hva skjer i nabolaget som hele verden snakker om nå – Sheikh Jarrah.

Hva skjer i Skeikh Jarrah?


Nabolaget ligger i det okkuperte Øst-Jerusalem. Palestinere i nabolaget blir kastet ut av hjemmene sine med tvang, for deretter å bli erstattet av israelske bosettere.

Nabolaget er bebodd av flyktninger som ble tvunget for å flytte fra hjemmene sine under Nakba i 1948. Familiene kom etter bosettingsavtale mellom Jordan og UNRWA i 1958.

I 1967 okkuperte Israel Øst-Jerusalem. Den israelske domstolen har hevdet det israelske eierskapet til nabolaget, selv om folkeretten ikke gir israelske domstoler juridisk myndighet over befolkningen som Israel okkuperer. Likevel har israelske bosettere vunnet mange saker i den Israelske retten siden 1972.
 I 2002 ble for eksempel 43 personer beordret av retten til å forlate hjemmene sine. I 2009 ble familiene Hanoun og Ghawi tvunget ut av sine hjem
I 2017 ble Shamasni-familien ble kastet ut. I 2021 er de 13 familier som har blitt beordret til å flytte mellom mai og august 2021. Total 58 personer, 17 av dem barn. Til tross for at de bodde der i flere generasjoner.

Palestina: Media er vitne som ikke vil se cruel new final 435 we will never leacve e0u6qfgwqaao lf
«Bildet av Abo Saeed Alkurd. Alkurd-familien er i fare for å bli erstattet av bosettere med loven i hånd. Kjennelsen ble utsatt nå»

Jerusalemsdagen: Bosettere fikk ikke å invadere AlAqsa

Al-Aqsa har vært vitne til en stor mobilisering som siden i morges. Videoene vi så direkte på sosiale medier viser hvordan Al-Aqsa lever som i en krigstilstand. Ødelagte vinduer og rester av tåregassbeholdere ligner duer som samles på moskeens gårdsplass.

I en direktesending for nyhetsbyrået METRAS snakket Hanadi Al-Qawasmi, sjefredaktør i Metras, fra moskeens gårdsplass. Rundt klokken 11 hørte vi fra Hanadi hvordan Al-Aqsa ropte på hjelp og hvordan palestinere ble fanget i Al-Qibli-moskeen (en del av Al Aqsa- moskéen som ligger sør for AlAqsa ). I følge Hanadi har ikke Al-Aqsa søkt hjelp på denne måten gjennom høyttalere siden den andre intifadaen (Opprøret Sep 28, 2000 – Feb 8, 2005)

Palestina: Media er vitne som ikke vil se image 123986672 1 1
. Bildet: EYE ON PALESTINE tåregassbeholdere samles på moskeens gårdsplass


Media er et vitne som ikke vil se

Det er vanskelig å få tak i pålitelige tall om angrepene ved Al-Aqsa-moskeen. De fleste kildene rapporterer om 300 til 400 sårede. Noen nyhetssider rapporterte om dødsfallet til en av de som var i Al-Aqsa, men dødsfallet er ikke offisielt bekreftet ennå. Fram til førmiddagen rapporterte de norske media veldig lite nyheter fra det som skjer i Palestina. En av de største avisene i Norge hadde en merkelig overskrift som ikke reflekter dette som egentlig skjedde.  Noe som fikk mange til å dele en post som ble laget av Waqar Dar hvor han korrigerte historien for avisen på samme måte som organisasjonene som støtter den palestinske saken, korrigerer nyheten om NEW YORK TIMES og andre internasjonale aviser.

Avisen skrev:
Israel: Harde kamper ved hellig moské.

Israelsk opprørspoliti ble møtt med steinkasting og skjøt tilbake med gummikuler, da de barket samen med palestinere samlet ved al-Aqsa moskeen.

Og Waqar korrigerte det slik:
Palestina: Angrep på folk i bønn i hellig moske.

Israelsk opprørspoliti provoserte frem steinkasting, og skjøt tilbake med metallkuler med gummitupp da de provoserte palestinere i bønn i Al-Aqsa moskeen.

Palestina: Media er vitne som ikke vil se image 123986672 2 1

Å korrigere er viktig, særlig det som handler om gummikuler. Ordet “gummi” brukes nå av media som om dette våpenet er et fredelig våpen som ikke forårsaker noen form for skade.

Men hvor skadelig er gummikuler egentlig?

For noen dager siden mistet tre palestinske ungdommer sine øyne på grunn av gummikuler.

En gummikule er en kule laget som hvilket som helst annet stål, men den er dekket med en type gummi og omgitt av en svamp på kantene. Gummikuler kan være veldig skadelig, til og med dødelig.

I en statistikk publisert av nettstedet Metras viste at 90 palestinere har mistet livet på grunn av gummikuler siden 1988. Den samme statistikken viste hvordan gummikulene hadde fått øynene til å bli revet ut av mer enn tjue unge menn og barn i Jerusalem siden 2014, i tillegg til dusinvis av tilfeller av hjernerystelse og skader i kjeve, hodeskalle og ribbein.

Media er våken igjen

Hvis du satt og fulgte med på NRK-siden fra morgenen i går, ville du ikke finne noen store oppdateringer. Nyhetene om de blodige hendelsene i Al-Aqsa-moskeen og Sheikh Jarrah ligger i et lite hjørne av kanalens nettsted. Men hvis du hadde oppdatert den samme siden rundt klokka fem på ettermiddagen, ville du plutselig se hvordan nyhetene begynte å bli skrevet med store bokstaver.

Palestina: Media er vitne som ikke vil se IMG 20210511 130712 1024x558

Nyhetene satte søkelys på Hamas og rakettene som de skøt mot israelske bosetninger. Under nyheten kom en annen tittel: Minst 3 barn er drept etter gjengjeldelsesangrep fra Israel.

Nyheten om rakettoppskytingen er viktig, uavhengig av skaden, enten den forårsaket den eller ikke. Men den største faren ligger i at rikskringkasteren forblir taus under angrepene som begynte siden begynnelsen av Ramadan, da palestinerne ble forhindret fra å være på sitt sentrale sted i Bab al-Amud, eller gjennom hendelsene i Sheikh Jarrah-området som endte med angrepene på tilbedere i Al-Aqsa-moskeen.

Ikke første gang

Kjetil Nilsen skriver i en kronikk som ikke ble publisert i NRK: Hvorfor fortier NRK om israelske okkupasjons apartheid?

Nilsen snakker her om den ferske Human Rights Watch-rapporten om Israel.
Skriver han:
“Da HRW slapp «A Threshold Crossed – Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution» den 27. april, vakte det oppsikt i mediehus verden over.»
Han forsetter:
«Ingen dekning – hverken i Dagsrevyen, Urix, Urix på lørdag. eller i det ukentlige nyhetsbrevet fra utenriksredaksjonen. Fortielsen skjer, til tross for at Midtøsten har vært et prioritert område i utenriksdekningen for NRK i mange tiår, representert med sterke utsendte korrespondenter.»


Stillhet er vold, og media har et moralsk ansvar å dele med oss hvordan palestinere opplever etnisk rensing hverdag. Om det er vanskelig å forstå kompleksiteten i saken, er det mulig å dele hvordan den respekterte menneskerettighetsorganisasjonen oppsummerte Israels langvarige undertrykkelse og systemiske forskjellsbehandling av palestinerne som apartheid og en forbrytelse mot menneskeheten.

Det som menes her er at det problemet ligger i nyhetene som ikke ble rapportert, og ikke ble delt med oss. Nyhetene som kunne hjelpe oss å forstå konteksten bedre.

Osama Shaheen
WRITEN BY

Osama Shaheen

Osama Shahin : Redaktør i DER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.