Der
Id Al-Fitr عيد الفطر 100648161 143128950659975 6038590260009500672 n

Id Al-Fitr عيد الفطر

ads - إعلان - annonser

Id al-fitr

Id, eid, fest, feiring, religiøs høytid. Brukes om to årlige høytider som feires over hele den muslimske verden. Den ene er id al-fitr. Den andre er offerfesten id al-adha.

Id al-fitr, «fastebrytingens fest», er en religiøs fest som feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Festen kalles også id al-saghir, som betyr «den lille høytid» på arabisk, eid-ul-fitr, eller bare id/eid, som betyr høytid eller fest. På tyrkisk kalles festen seker bayrami, «sukkerfesten»

Når feires id al-fitr
Ifølge den islamske kalenderen, hijri-kalenderen, begynner festen den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger ramadan, og den varer i tre dager. Å bli enig om det nøyaktige tidspunktet for fastens begynnelse og avslutning har vist seg å være vanskelig både i den muslimske verden og blant muslimer i Europa. Denne årlige «kalenderfeiden» speiler ofte rivaliseringen mellom ulike grupper og land, og ramadan begynner eller avsluttes sjelden på en felles dato. Muslimer i Europa kan for eksempel velge å følge opprinnelseslandets religiøse myndigheter, religiøse autoriteter fra den trosretningen de tilhører (sunni-sjia), eller ganske enkelt astronomiske observasjoner og beregninger på stedet de bor. Dette betyr at i en og samme by kan muslimer begynne og avslutte ramadan med en eller flere dagers mellomrom

Id Al-Fitr عيد الفطر a0d78a98 b93f 40c3 ba50 bc06fc4d22be 1024x768
Somaliske barn og ungdommer husker i en fornøyelsespark i hovedstaden Mogadish
Foto: Mohamed Abdiwahab

Feiringen
Man kler seg i festklær, voksne og barn gir og mottar gaver, og man besøker familie og venner eller sender id-kort, markeres tilhørighet til fellesskapet ved å spise sammen og gi og motta gaver. Besøk hos slekt og venner er viktig. Hvert land har sine festretter og søtsaker som serveres til id
Hvis man er religios, innledes festen med høytidelig fellesbønn og preken (khutba) i moskeen. I tilknytning til festen betales en obligatorisk fasteavgift (zakat al-fitr) for hvert familiemedlem. Avgiften skal gå til de trengende og er et uttrykk for de troendes solidaritet. Denne må ikke forveksles med zakat, en av islams fem søyler, som er den religiøse skatten som betales av overskuddet av årlig opptjente midler

“Store Norske Leksikon”

Osama Shaheen

Osama Shaheen

Osama Shahin : Redaktør i DER

أضف تعليقًا